Therapievormen
“Je kan bij mij terecht voor een breed therapieaanbod”
Middels cognitieve gedragstherapie krijg je inzicht in hoe jouw denkpatronen samenhangen met jouw gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je deze (negatieve) gedachten kunt aanpassen, waardoor ook jouw gevoelens (positief) zullen veranderen en jij vervolgens in staat zult zijn om het door jou gewenste gedrag te vertonen.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), is een behandeling voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, (seksueel) misbruik of geweld.
Waar sommige heftige gebeurtenissen automatisch door je hersenen worden verwerkt, kun je bij andere gebeurtenissen vastlopen in dat proces. Dit kan ertoe leiden dat je je anders voelt en/of anders reageert op je omgeving. Het is veelvoorkomend dat deze veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis(sen).
Het kan ook zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat negatieve gedachten en/of angstige beelden (flashbacks/nachtmerries) steeds terugkeren, waardoor je last blijft houden van verschillende klachten.
EMDR is in beide gevallen de eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen. Vanuit mijn praktijk in Alphen a/d Rijn heb ik veel (positieve) ervaring met de behandeling van trauma middels EMDR therapie.
Schematherapie is een behandeling die wordt ingezet wanneer je bepaalde hardnekkige (gedrags)patronen hebt en het niet lukt om deze te veranderen.
Als eerste worden jouw belangrijkste (gedachten)schema’s, of (gedrags)patronen opgespoord. Zo zullen wij samen uitzoeken wanneer deze patronen zijn ontstaan en waarom deze destijds nodig waren.
Vervolgens zal er op een dieper niveau worden gewerkt aan het veranderen van deze patronen. Wanneer je begrijpt waarom je een oud patroon hebt ontwikkeld, kun je deze ook makkelijker aanpassen, zodat het nieuwe patroon beter aansluit bij jouw huidige leven. Op deze manier wordt jouw gezonde kant versterkt en zul je beter in staat zijn om jouw leven vorm te geven zoals jij dat zelf wilt.
Brain Blocks is een methode om psycho-educatie te geven over autisme, zowel aan de persoon met autisme, alsook aan zijn/haar omgeving. Doordat alles wat besproken wordt ook visueel wordt ondersteund, wordt er (eindelijk!) op dezelfde manier gecommuniceerd (1 beeld, 1 taal). Hierdoor ontstaat er gelijk al meer wederzijds begrip voor elkaars denken en handelen.
Daarnaast biedt Brain Blocks ook ondersteuning in het proces om te reflecteren op eigen acties (waardoor het zelfinzicht wordt vergroot). Hierdoor ontstaat er ook ruimte om denk- en gedragspatronen te veranderen.
Ben je vaak in gedachten ergens anders dan waar je op dat moment mee bezig bent? Ervaar je dat dit het genieten in het moment zelf moeilijker maakt? Of heb je het gevoel dat je niet durft stil te staan, omdat je bang bent voor wat er allemaal kan opkomen?
Dan is mindfulness echt iets voor jou!
Binnen mindfulness (aandachtsgerichte cognitieve therapie) help ik je de aandacht te richten op positieve zaken. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit.
Tegelijk leer ik je ook te ervaren dat zaken onprettig mogen zijn. Dat alles er ook gewoon “mag zijn”, inclusief jijzelf.
Onze individuele mindfulness training heeft als effect dat er bij jou meer ontspanning, acceptatie, tevredenheid en optimisme zal zijn in je leven.
Wanneer iemand iets mankeert, gaat de zorg en aandacht vaak vooral uit naar ‘de patiënt’ en is er weinig tot geen aandacht voor de partner. Uiteraard kunnen de lichamelijke en/of psychische klachten voor jouw partner erg heftig zijn, maar dezelfde klachten kunnen ook voor de nodige veranderingen in het leven van naasten zorgen (bijv. in je relatie, het gezinsleven, of in jullie sociale leven).
Ineens moet jij alle gevolgen van de klachten van jouw partner opvangen en word jij bovendien ook nog geacht om tegelijkertijd jouw partner volledig bij te staan. Dit kan een enorme belasting voor jou zijn, waar vaak door de omgeving onvoldoende bij wordt stilgestaan. De aandacht gaat namelijk meestal vooral uit naar de “patiënt” en minder naar jou als partner. Dit kan een heel eenzaam en onbegrepen gevoel geven.
Vaak zijn enkele inzichtgevende gesprekken al toereikend om jou handvatten te bieden om met de nieuwe situatie om te gaan. Hierbij zullen we samen kijken hoe jij binnen jouw eigen grenzen kunt blijven waardoor je positiviteit kunt blijven ervaren. Vervolgens kijken we hoe je deze positieve kracht kunt omzetten in energie om jouw partner zo goed als mogelijk te ondersteunen.
Bij relatietherapie ligt de focus op het (weer) beter herkennen en erkennen van elkaars verlangens in een relatie. Vaak is de focus hiervan door omstandigheden langzaam verschoven en is deze onbewust steeds iets minder gericht op de wensen van de ander. Dit kan bijv. zijn doordat het drukker is geworden op werk, maar ook als gevolg van de geboorte van een kindje.
Doordat jullie je allebei steeds minder gehoord, gezien en gewaardeerd voelen door de ander, proberen jullie op een andere manier te voorzien in jullie eigen behoeftes. Op de korte termijn zorgt dit voor een oplossing, maar op de langere termijn levert dit voornamelijk meer verwijdering van elkaar op. Hierdoor kan er een negatieve, vicieuze cirkel ontstaan, die de relatie onder (grote) spanning zet.
Tijdens de relatietherapie zal het leren herkennen en aangeven van jullie eigen behoeften centraal staan, uiteraard in combinatie met het oefenen om te horen wat de ander daadwerkelijk jou vertelt. Door tegelijk verschillende communicatievaardigheden te ontwikkelen, worden jullie in staat gesteld om elkaar weer te zien, horen en waarderen. Hierdoor zal de balans in jullie relatie worden herstelt, waarna de relatie zich in de positieve spiraal kan blijven ontwikkelen.