Behandeling bij Burnout en Stress
“Vaak zijn mensen die burn-out raken harde werkers, die alles goed willen doen (perfectionisme) en moeite hebben om hun grenzen aan te geven.”
“Vaak zijn mensen die burn-out raken harde werkers, die alles goed willen doen (perfectionisme) en moeite hebben om hun grenzen aan te geven.”
Ieder mens ervaart wel eens stress in zijn/haar leven. Bijvoorbeeld doordat situaties ineens veranderen, of wanneer de druk ineens groter wordt.
Als gevolg van stress kan het zijn dat je steeds vaker negatief gaat denken en je daardoor ook anders gaat gedragen door bijvoorbeeld situaties uit de weg (vermijding) te gaan of juist sneller de confrontatie aan te gaan (het conflict opzoeken).
Op de korte termijn kan stress erg vervelend zijn, maar wanneer het je desondanks lukt om te functioneren, zal je waarschijnlijk eerst zelfstandig met alle moeilijkheden proberen om te gaan. Wanneer de stress vervolgens mettertijd afneemt, is jouw plan van aanpak geslaagd.
Indien stress blijft aanhouden wordt deze stress ongezond, omdat je lichaam onder invloed van deze spanning blijft en je geen tijd wilt (én vaak ook niet kunt) nemen voor ontspanning.
Wanneer je langer dan drie maanden wordt blootgesteld aan dergelijke stress-veroorzakende situatie(s), kan dit zorgen voor overbelasting en uitputting en mogelijk leiden tot een burn-out.
Een burn-out hoeft dan ook niet per se werk gerelateerd te zijn.
Bij een burn-out ervaar je een algeheel opgebrand gevoel. Je bent zowel lichamelijk als geestelijk volledig uitgeput en je hebt geen energie meer om ook nog maar iets te ondernemen. Een burn-out is dus zogezegd het gevolg van langdurige stressklachten die mettertijd steeds erger zijn geworden en waaraan door de tijd heen onvoldoende zorg en aandacht aan is gegeven.
Helaas zien we in onze huidige maatschappij dat er steeds meer mensen te kampen hebben met een burn-out. Waar vroeger vooral de midlife crisis een alom bekende (stress)klacht was voor de 35-50 jarigen, is daar momenteel de quarter life crisis bijgekomen voor de 20-35 jarigen. Deze crises gaan doorgaans gepaard met lang voortdurende stressklachten die, wanneer te lang in stand worden gehouden, maken dat je burn-out raakt.
Stressklachten worden meestal veroorzaakt door bijvoorbeeld een te hoge werkdruk, problemen binnen jouw gezin, of stagnatie in jouw persoonlijke ontwikkeling. Wanneer de spanning beperkt blijft tot één levensgebied, is het vaak nog mogelijk om het probleem zelfstandig aan te pakken. Wanneer de spanning blijft aanhouden, ziet men vaak dat door deze spanning ook andere levensgebieden onder druk komen te staan, hetgeen dan weer kan resulteren in een burn-out.
Naast situationele factoren spelen persoonlijkheidskenmerken ook mee. Zo zijn mensen die in een burn-out terecht komen, vaak harde en loyale werkers (perfectionisten), die moeite hebben om hun eigen grenzen aan te geven. Ze geven alles voor hun werk en/of gezin, maar gaan daardoor voorbij aan zichzelf en aan de signalen die hun eigen lichaam aan hen afgeeft.
Dit kan vaak een tijdje volgehouden worden, totdat het lichaam zelf aan de noodrem trekt.
Blijf daarom niet langer met jouw (spannings)klachten zitten en ga ermee aan de slag, anders doet je lichaam het voor je.
De behandeling bestaat uit inzichtgevende gesprekken, waarin uitgelegd wordt hoe onderliggend klachtenpatroon is ontstaan en wat er voor heeft gezorgd dat de stressklachten in stand worden gehouden. Vervolgens zullen er handvatten worden geboden hoe dit patroon te doorbreken en zullen er praktische tips worden gegeven hoe dergelijke situaties in de toekomst kunnen worden voorkomen.
Mocht je nog vragen hebben over de behandeling van stress en/of burnout, neem dan gerust contact met mij op.